Sün az otthonunkban.

 

A leggyakoribb háziasított sündisznó a hibrid fehér hasú sün ( Atelerix albiventris ) és az algeriai sün ( Atelerix algirus ). Még kedvtelésből tartott sünök az Egyiptomi hosszú fülű sün ( (Hemiechinus auritus auritus ) és az Indiai hosszú fülű sün ( Hemiechinus collaris ).

 

  A sünik háziasítása 1980-as években kezdődött. Még mindig sok bennük a vad viselkedés a ragadozóktól való félelem ösztöne. A háziasítás következtében sok féle színes sün alakult ki köztük az albínó és a pinto egyedek.

 

 A háziasított sünik ideális klímája a 22 C fok. Ezeknél az állatoknál a hibernálás folyamata végzetes is lehet, ugyan visszafordítható de sok esetben a süni halálához vezet.

 

 A vadon élő fajtársaik főleg rovarokkal táplálkoznak, a kedvtelésből tartott sünöket inkább nagy fehérje és alacsony zsír tartalmú JÓ minőségű macskaeledellel etetik.

 

Miben és hogyan tartsuk süninket

 

 A süniknek minimálisan fél négyzetméternyi helyre van szükségük.

 A ketrec és terrárium is megfelelő nekik. Alomnak forgácsot használok és alomtálcában cica almot, ide járnak a dolgukat intézni. Ezen felűl kapnak szalmát is és egy házikót ahol nyugodtan alhatnak. Szeretnek játszani így játékok, éabdák is kerülnek a helyükre és esetlegesen egy futókerék is. Itató lehet önitató és tálka is a lényeg ne tudja kiborítani.

Az én sünikéimnek dupla tálkái vannak 1 tál 2 rekesszel :) nekem ez jött be. De mindenki olyan tálat használ ami tetszil.

 

 

Etetés

 

  A vadon élő sünik étrendje eléggé kiterjedt nagyon sok ehető dologra, így a kedvtelésből tartott sünök étrendjét körültekintően kell kialakítani, ami magas fehérje de alacsony zsír tartalmú legyen.

 Macskaeledel

 Vannak akik úgy vélik, hogy a süniket kifejezetten rovarral kell etetni, de vannak olyanok is akik úgy gondolják a macskaeledel sokkal jobb nekik. Természetesen az alacsony zsírtartalmú a jó. Ezért nem javasolt kölyöknek valót adni a süniknek mert annak biztosan magas a zsírtartalma. Javasolt a felnőtt vagy idős cicáknak valót adni. Ezeknek az összetétele jobban hasonlít a rovarral táplált sünök zsír és fehérje beviteléhez.  ( a kölyök tápokban sokkal több a zsír és az nem jó a sünöknek ).

Hús

 A sünik gyakran esznek húst. A legnépszerűbb a szárnyas hús és a hal abból is a lazac amit szeretnek.  

Tej és tejtermék

 A sünök laktóz érzékenyek akár csak a cicák. Azonban nagyon szeretik, ha tejhez vagy sajthoz jutnak azt mohón eszik, ami hasmenéshez és hasfájáshoz vezethet. Nagyon kis mennyiségben adható a süniknek 1-1 falatka. ( én inkább sosem adok nekik ).

Rovarok

 A rovarok nagyon jó táplálék a süniknek még a kedvtelésből tartott egyedeknél is. Magas a fehérje tartalmuk és kicsi a zsír.  A rovaros étkezést gyászbogár lárvával, lisztkukaccal, tücskökkel, szöcskékkel lehet megoldani.

Gyümölcs

 A sünök étrendjét mindenképpen ki kell egészíteni gyümölcsökkel, még ha trükkösen is kell az ételükbe tenni. Sok sün önmagában nem eszi meg. Vigyázni kell azonban azokkal a gyümölcsökkel amiknek nagy a cukor tartalma mert azok betegséget okozhatnak. ( pl: szőllő, mazsola ). A dinnye elég népszerű de nem minden sün eszi meg. A sok cukrot vitt be a sün ezeket a kalóriákat el kell égetnie egy kis mozgással.

 

Féregtelenítés

 

 A süniket 3 havonta féregteleníteni kell. Ez az ő és gazdáik érdekében fontos. Én Stronghold cseppet használok.

 Nem minden kutyának-macskának adható féregtelenítő jó a süniknek. A rágcsáloknak valót ( ivomectin származékok ) szigorúan TILOS, attól volt a legmagasabb a sün halálozás.  


Hogyan közeledjünk a süninkhez Gyakori, hogy elviszik a gondosan kiválasztott sünikét tőlem és már másnap, de van, hogy néhány óra múlva hívnak, hogy: "-Jaj, nálad olyan szelíd volt, nem gömbölyödik ki, mit csináljak? "

  Sok honlapon az olvasható, hogy 48 órát hagyjuk a sünit békén, hogy megszokja az új helyét... na ezt mindenki felejtse el. Mi így tettünk első süninkkel. Minek eredményeképpen 48 óra múlva már egy dermedt hógolyót foghattunk mert elő ugyan nem bújt. Hetekig csak onnan tudtuk jól van, hogy a kaja elfogyott és ki is jött szépen :)

  Célszerű már eleve úgy elindulni a süniért, hogy azokat a dolgokat vinni ( sapka, nyuszi bújó, görénybújó, rongy stb ), amiket a süninek szánunk. Otthon ezzel a már az úton belakott bújójával együtt betenni az új helyére. Célszerű előre elkészíteni neki a tálkáját és a vízét. Nálunk minden süni élelem csomaggal indulhat haza az új gazdival, ami fontos, hogy a jól megszokott ízek is vele legyenek, illetve ha mindenből vadi újat kap könnyen hasmenés lehet a vége ami elég hamar kiszáradáshoz vezethet egy ilyen pici állatnál. A tenyésztőtől kapott tápot össze kell keverni eleinte azzal a táppal amit adni szeretnénk neki.

 

Lesznek ismeretlen hangok és illatok, amik ijesztőek is lehetnek számára és időbe telik mire megszokja őket. Naponta foglalkozni kell vele, hogy minél hamarabb kezelni tudja ezeket a számára ijesztő hatásokat. Többnyire napnyugta és hajnal közt a legaktívabbak a sünik akkor a legfogékonyabbak, akkor a legjobb foglalkozni velük, szoktatni az új környezethez. Ha napközben ébresztjük fel őket akkor morcosak lehetnek és kevésbé fogékonyak. Vannak olyan sünik akik lesimított tüskével és barátságosan viselik a nappali ébresztést is.

Ha a süni felfedezte fél órában az új helyét esetleg eszegetett pár falatot, elvégezte kis és nagy dolgát akkor bátran és határozottan vegyük őt ki a helyéről, le lehet tenni a földre is akár, hogy had ismerkedjen a hellyel és esetlegesen a többi házi kedvenccel.

 Az első nap így zökkenőmentesen el is szokott telni, de más napra morcos és undok énjét mutathatja a kicsi. Ilyenkor sem szabad ráhagyni, hogy majd elmúlik neki, nem nem múlik el csak rosszabb lesz. Ki kell őt venni, ha nagyon ellen áll akkor kesztyű vagy rongy segítségével, de ezen eszközök használata maximum erre és ennyi ideig javasolt használni ha nagyon muszáj. A süninek nem jó ha ezt szokja meg, nem lesz kontaktusa a gazdájával ha folyton csak a kesztyűt érzi. Ha nagyon nem akar barátkozni, lehet próbálkozni a pocakján keresztül élő élelemmel, pl lisztkukaccal vagy gyászbogárlárvával. Eleinte javasolt csipesszel adni neki, mert amíg kicsi esetleg izgalmában ahogy kapkod elmérheti a mocorgó kaját és egy ujjat harap. :) A labda is sokszor beválik. Szeretik a csörgőslasztikat és játékokat.

  A lényeg a rendszerességen van, hogy minden nap törődjünk a süninkkel 20 percet. Ha elhanyagoljuk és csak bedobunk neki kaját és ennyi vad lesz és ellenséges.

 Amikor felvesszük a süninket a legjobb ha a hasa alá csúsztatjuk a kezünket és egyenesen felfelé emeljük. Ha hátulról fogjuk meg a sünit azonnal gömbölyödik ösztönösen, mert a természetben a ragadozók is hátulról ragadják meg. Ez a bizonyíték arra, hogy a sün nem agresszióból gömbölyödik hanem félelemből. Ha a süni nem érez veszélyt akkor nyugodt és kedves. Sokszor érintésre gömbölyödnek, de amint érzékelik a gazdájukat ki is gurulnak és megnyugszanak.

 Abban az esetben ha a süni még is negatív viselkedést mutat, nem szabad hangosan beszélni vele vagy dobogni körülötte, mert akkor nem is fog változni. Ha haragszunk rá emiatt és nem bánunk vele kedvesen nem is fog megváltozni a viszonyunk süninkkel.

  


Tenyésztés

 

 Mielőtt sün tenyésztésbe fog bárki át kell gondolni a vele járó költségeket és azt, hogy van e elég időnk rájuk, valamint kapacitásunk arra, hogy ha nem kelnek el a kölykök elválasztásig az ő tartásukat is meg kell oldani addig amíg a megfelelő gazdi el nem jön.

 Ha amellett dönt valaki, hogy igen valóban tenyészteni szeretné a süniket akkor elkezdődhet a leendő tenyészállatok gondos kiválasztása. Soha ne állatkereskedésből szerezzük be állatunkat akkor sem ha csupán kedvencnek vesszük. Sok igényes tenyészet van már hazánkban is. ( lsd: tenyésztők menü pont alatt ). A tenyészetekben nyomon lehet követni a választott kedvencünk illetve tenyészállatunk fejlődését egészen az elválasztásig amikor is elhozható lesz. Nem utolsó sorban megtekinthetők a szülők is, hogy milyenek.

 A nősténynek az első alomra legideálisabb idő az 5-12 hónapos kor közt van. Ha túl fiatal akkor maradandó károsodásokat okozhat, ha idősebb mint egy év, akkor a vemhesülés esélye drámaian csökkenhet, esetleg egyáltalán nem is sikerül.

 Mindig a hímhez vigyük a nőstényt. A 2x7 nap együtt lét az ideális, hogy a vemhesség biztosított legyen.

 Az udvarlás elég látványosan zajlik. A hím nyüszít amikor elkezd udvarolni és körbe kergeti a ketrecben a nőstényt. A lány eleinte erőteljesen ellen áll, ha durvának is tűnik nem kell megijedni ez normális viselkedés. Amikor a nőstény elfogadja a hímet, lefekszik a földre és hagyja magát a hímnek. Ha a hím nem elég ideig van a nősténnyel akkor együtt kell hagyni, hogy megismétlődjön az együtt lét, így biztosítva a sikerességet.

 Fontos a jó nyílván tartás, hogy tudjuk pontosan mikor tettük egymás mellé a párokat és mik az ellés várható időpontjai. Fontos tudni kik a szülők apa és anya és a színűket is.

 A vemhességi idő átlagosan 34-36 nap. De vannak információk 30-31 napos ellésre és 46 naposra is az átlag még is a 34-36 nap.  Az ellés első időpontja a hímmel való összeköltözés első napjától számított 34-36. nap.

 Az első lehetséges időpont előtt egy héttel be kell tenni nekik az ellető ládát, vagy azt amit neki szánunk, hogy abban nevelje a kölyköket. A hímet semmiképpen nem szabad bent hagyni , mert ha ellésnél ott van megeszik a kölyköket.

 Az alomszám változatos, akár 8-9 kölyök is születhet, az átlag mégis 3 vagy 4 kölyök. Az újszülött sünik alig pár centisek, csupaszok és vakok. Teljes mértékben az anyjuktól függnek. Az első tüskék nagyon lágyak, hajszerűek. Születés utáni időkben keményednek meg az oxigén hatására. Azonban az első igazi, kemény tüskéik 2 hetes korukra lesznek. A babák nagyon gyorsan nőnek az első két hétben. Minden nap figyeljünk az anyára és a babákra, hogy rendben vannak-e még akkor is ha az anya sziszegéssel és puffogással figyelmeztet rá nem kíváncsi ránk. Ilyenkor még mindig többet eszik és iszik az anya, figyelni kell a helyes etetésre, mindig legyen bőségesen vize és élelme.

 Három hetes koruk körül nyitnak szemet a kölykök ekkor lépnek a kisgyermek szakaszba. Már nem csupaszok. Úgy néznek ki mint a mamájuk csak piciben. Ekkor kell elkezdeni minden nap 1-2 percet foglalkozni a kölykökkel, hogy megbarátkozzanak az emberekkel. Az anya még mindig sziszegéssel és puffogással reagál, de ez azt jelenti jó anya, védi a gyerekeit. Mindig egy kölyköt vegyünk el tőle, első alkalommal csak egy percre. És másnapig ne babráljuk őket. Mikor első alkalmakkor kézbe vesszük a kölyköket, folyamatosan beszéljünk az anyához, hogy milyen ügyes és szépek a babái, stb. A hangunkat ismeri és nyugodtabb lesz.
 Minden nap ismételjük meg ezt a napi pár perces törődést egészen 5 hetes korukig amikor már elkezdenek maguktól is enni. Ilyenkor még ajánlott nem elválasztani az anyától. A hatodik hétre az anya eléggé elfárad, az elválasztás attól is függ az anya mennyi időt tölt az anya a fészken kívül.
 Ekkor kell külön tenni a kicsiket egy külön ketrecbe. Foglalkozni kell velük sokat, hogy jó kedvenc váljon belőlük. A 6-8 hét közti időszak nagyon fontos a szocializáció szempontjából.

 

Forrás: Alag-Dombi Törpesün